Nissan Leaf s podaljšanim dosegom

11. 9. 2015
Deli

Nissan je nadgradil električni avtomobil Leaf, ki mu je namenil zmogljivejšo baterijo in podaljšal doseg.

Nova baterija s kapaciteto 30 kWh, ki bo na voljo na višjih paketih opreme Tekna in Accenta, je po velikosti enaka kot dosedanja baterija s kapaciteto 24 kWh, zato v avtomobilu ne zavzame dodatnega prostora. Sicer mu doda 21 kilogramov teže, a so dobrobiti večje. Nissan Leaf z bolj zmogljivo baterijo namreč prevozi razdalje do 250 kilometrov, kar je 25 odstotkov več kot doslej, in s tem zares postaja vsakodnevna alternativa avtomobilom z motorji na notranje izgorevanje.

Za povečanje kapacitete baterije ob enakih zunanjih merah sta bila ključna predvsem uporaba ogljika, dušika in magnezija v elektrodah ter spremenjena ureditev celic. Uporaba Leafa z novo baterijo je prav tako preprosta kot doslej, saj ga uporabniki lahko polnijo doma in na javnih polnilnih postajah, vključno z vse bolj razširjeno mrežo hitrih 400-voltnih trifaznih polnilnic.

Nissan je nadgradil tudi info-zabavnostni sistem Nisan Connect EV. Vanj je vgrajena tudi nova karta polnilnih postaj, ki voznika tudi obvesti, če so proste ali v uporabi. Nekaj manjših popravkov so namenili tudi karoseriji z novo možnostjo bronaste barve.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"